Piroliz Tesisi Proje Tanıtım Toplantısı KBÜ’de Yapıldı
Eklenme Tarihi: 23.02.2021 550 Görüntülenme

Piroliz Tesisi Proje Tanıtım Toplantısı KBÜ’de Yapıldı

Batı Karadeniz Bölgesinde ortaya çıktığı tahmin edilen 600 ton plastik atığın, piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülmesini sağlayacak “Piroliz Tesisi Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte yürüttüğü “Plastik Atıkların Piroliz Yöntemiyle Bertarafı” konulu projenin tanıtım ve eğitim toplantısı üniversitede gerçekleştirildi.

KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar başkanlığında yapılan tanıtım ve eğitim toplantısında; KBÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Teknolojileri A.B.D Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamiyet Şahin Kol, Çevre Bilimleri A.B.D öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Kuddusi Akalın, Dr. Öğr. Üyesi Rahman Çalhan, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kazım Yetik proje tanıtımı için yaptıkları sunumda projenin amacı, projede gerçekleştirilecek faaliyetler ile ilgili bazı teknik bilgiler verdi. Toplantıya, proje yürütücülerinin yanı sıra üniversitenin ilgili akademik personeli ve birim yöneticileri de katıldı.

Rektör Yardımcısı Yaşar, Dünyada piroliz konusunda birçok bilimsel çalışma yapılmasına rağmen, bu çalışmaların endüstride kullanılmadığını, Türkiye’de de piroliz ünitelerinin yaygın olmadığını belirtti. Bu anlamda projenin önemine değinen Yaşar, projenin hayata geçirilmesi için çalışan tüm paydaşlara ve Bakanlıklar ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirip takibini sağlayan Karabük Milletvekili Cumhur Ünal’a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanlığınca başlatılan “Sıfır atık” kampanyası kapsamında hazırlanan proje ile, TR81 Bölgesinde endüstriyel kirliliğin önlenmesi, Karabük Belediyesinin sorumluluk alanı içerisinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi, Cumayanı Sanayi Bölgesi, Bağ-Essan Sanayi Bölgesi, Kemal Oyman Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bütün büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerin geri dönüştürülemeyen plastik atıklarının toplanması ve piroliz yöntemiyle pirolitik yağ gibi değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor.

Proje, ayrıca Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan konsorsiyum ile birlikte çalışma ve sorun çözme kapasitesini geliştirecek ve önemli bir çevre ve atık yönetimi bilinci oluşturacak.

Toplam maliyeti 3.200.000 TL olan proje ile Batı Karadeniz Bölgesinde ortaya çıktığı tahmin edilen 600 ton plastik atık piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülecek. Piroliz tesisi Türkiye’de kar amacı gütmeyen, sosyal sorumluluk kapsamında kurulan ilk tesis olacak.

   

Post

249 Bin Metreküp Atık Bertaraf Edildi

23.05.2022 414 Görüntülenme

Karabük’te geri dönüşüm faaliyetlerinin kalıcı hale getirilmesi amacıyla hazırlanan ve Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret Odasından oluşan ortak çalışma grubu ile yürütülen Plastik Atıkların Piroliz Yöntemi ile Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı adlı proje başarı ile tamamlanmıştır.

Post

Piroliz Tesisi Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor

12.01.2022 485 Görüntülenme

Karabük Üniversitesi ve Karabük Belediyesi ortaklığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle “Plastik atıkların piroliz yöntemiyle bertaraf edilmesi ve geri kazanımı” projesi kapsamında kurulan Piroliz Tesisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Post

Katı Atıklar Enerjiye Dönüşüyor

14.06.2021 591 Görüntülenme

Karabük'te kurulan tesis ile yılda yaklaşık 150 ton doğada yok edilemeyen katı atık bertaraf edilerek pirolitik yakıta dönüştürülecek.